Cinamono nauda sveikatai

296

Kadaise cinamonus, gvazdikėlius ir kitus prieskonius svėrė juvelyrinėmis svarstyklėmis kaip auksą. Bet ar žinote, kad tai ne tik puikus prieskoni? Moksliniai tyrimai rodo, kad cinamonas nauda sveikatai ne ką mažesnė nei jo skoninės savybės.

Cinamonas graikiškai reiškia „nepriekaištingas prieskonis“. Tai džiovinta amžinai žaliuojančių laurinių šeimos medžių maloniai kvepianti žievelė. Šie prieskoniai kilę iš Azijos, maistui vartojami jau 5 tūkstantmečius.

Pirmosios žinios apie cinamonų gydomąją galią aptiktos kinų imperatorių (III a. prieš Kristų) knygose apie augalus.

baneris-stovyklos-2

Mažina skausmą, stabdo kraujavimą ir didina lytine potenciją

Cinamonai buvo ypač vertinami, siūlomi vartoti gimdymo skausmams mažinti, gimdos kraujavimui stabdyti, širdžiai stiprinti. Šiuos augalus, kaip ir mirą, alavijus siūlė vartoti lytinei potencijai stiprinti. Cinamonai su kitais kvapiaisiais augalais naudoti balzamuojant mirusiuosius, cinamonų ir kmynų aptikta Egipto piramidėse ant mumijų. Kinų ir japonų medicinoje cinamonų nuoviras naudotas kraujo krešėjimui stabdyti. Jie, kaip ir kiti prieskoniai, turi tonizuojančių, apetitą žadinančių, virškinimą gerinančių ir šlapimo išsiskyrimą skatinančių savybių. Prieskonis mažina dujų kaupimąsi, skrandžio ir žarnyno skausmus, stabdo vidinį kraujavimą, naikina bakterijas ir mikrobus. Padeda ir nuo viduriavimo, ypač kai yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

 

Padeda sergant diabetu

JAV ir Kalifornijos mokslininkai, ištyrę įprastų maisto produktų (amerikiečių mėgstamo obuolių pyrago su cinamonu) poveikį, nustatė, kad cinamonai gali būti naudojami cukrinio diabeto profilaktikai ir gydymui. Šiuose prieskoniuose labai daug antioksidantų. Gerai žinoma, kad pastaroji medžiaga stabdo aterosklerozės atsiradimą, neutralizuoja daugelį toksinų. Cinamonuose gausu medžiagų, mažinančių gliukozės kiekį kraujyje ir gliukozės panaudojimą energijos gamybai. Taip pat pastebėta, kad ši medžiaga sustiprina insulino poveikį, taigi palengvina kasos darbą, jai reikia išskirti mažiau insulino. Tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad cinamonus galima vartoti kaip pagalbinę priemonę sergant cukriniu diabetu. Ypač teigiamą poveikį turi cinamonų ekstraktas.

 

Cinamonų poveikį stiprina medus

Cinamonų poveikis didesnis, kai jie naudojami su medumi. Šie prieskoniai su medumi mažina cholesterolio kiekį kraujyje, dezinfekuoja burnos ertmę, gydo veido odos uždegimus, valo odą, ją gerai maitina. Cinamonais ir medumi paskaninta arbata gerina savijautą, nuotaiką, tinka turintiems antsvorio.

Cinamonas mažina kraujo krešumą ir uždegiminius procesus

Tyrimai parodė, kad Cinamonoaldehidas (medžiaga, esanti cinamone) reguliuoja trombocitų kiekį kraujyje. Trombocitai reikalingi kraujo krešėjimui, bet per didelis jų kiekis padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Cinamonoaldehidas sumažina trombocitų kiekį ir apsaugo nuo per didelio kraujo krešėjimo bei sumažina jo tirštumą.

Cinamonas taip pat mažina arachidoninės riebalines rūgšties kiekį. Didelis Arachidoninė riebalinė rūgšties kiekis skatina uždegiminius procesus. Nes iš šios rūgšties gaminami prostaglandinai kaip PGG2, PGH2 (skatina uždegiminius procesus), taip pat tromboksenas (skatiną kraujo krešėjimą). Organizmas Arachihdoninę riebalinę rūgštį gaminama iš omega 6 riebalinių rūgščių, kurių gausu saulėgrąžų, sojų, kukurūzų aliejuose, todėl šiuos aliejus patarčiau vartoti saikingai, o rafinuotų iš viso vengti. Beje, aspirinas blokuoja COX enzimą, kuris gamina PGG2 (iš jo gaminamas PGH2) . Deja aspirinas turi labai nemalonius ir pavojingus pašalinius efektus, tokius kaip vidinis kraujavimas ir kt., įskaitant ir mirtį.

Rinkitės tik Ceylon cinamoną

Dauguma parduodamo cinamono yra Cassia rūšies, jis dar kitaip žinomas kaip Saigon cinamonas. Šis cinamonas yra pigesnis, mažiau saldus ir kas blogiausia turi apie 5% cumarino. Cumarinas (nemaišyti su curcumin, kuris yra randamas tumerike ir yra labai naudingas, geras antioksidantas, apsaugo nuo vėžio ir kitų ligų) yra toksiškas, ypač jei naudojam daugiau. Cumarinas kenkia kepenims, inkstams ir kitiems organams ir todėl šios rūšies cinamono reikia vengti.

Ceylon cinamonas (Cinnamomum zeylanicum) cumarino turi mažiau nei 0.004% ir todėl yra saugus naudoti net ir dideliais kiekiais. Ceylon cinamonas būna šviesesnis, bei saldesnis, lazdelės būna trapios ir jas galima lengvai sulaužyti ranka, nepaisant to, geriau vis tiek sumalti. Cassia cinamono lazdelės būna kietos.

Cinamonas ir diabetas

Cinamonas labai svarbus diabeto profilaktikai ir gydymui dėl jame esančios medžiagos – methylhydroxychalcone polymerą (MHCP). Ši medžiaga veikia kaip insulinas ir todėl padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Dr. Anderson tyrimas parodė, kad MHCP 20 kartų padidino gliukozės metabolizmą riebalų ląstelėje (tyrimas atliktas in vitro – mėgintuvėlyje). Nepaisant to, vertėtų saikingai vartoti angliavandenius, nes jei daug gliukozės atsidurs riebalų ląstelėse tai per ilgą laiką padidins kūno svorį ir sukels su tuo susijusias problemas, ypač tiems, kurie nėra fiziškai aktyvūs.

Kitas 12 savaičių trukęs tyrimas (Ziegenfuss et al., 2006) parodė, kad cinamono ekstraktas vidutiniškai 8.4% sumažino gliukozės kiekį kraujyje (nevalgius iš ryto), taip pat sumažino sistolinį kraujo spaudimą (-3.8%), bei padidino kūno raumenų masę (+1.1%), bei sumažino bendrą kūno svorį (tiesa, nežymiai). Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad cinamonas gali sumažinti rizikos veiksnius, susijusius su diabetu bei širdies ir kraujagyslių ligomis.

Cinnamon – vienas stipriausių antioksidantų

Dr. Anderson tyrimas taip pat parodė, kad cinamonas yra geras antioksidantas – jis sumažino laisvųjų radikalų gamybą. Kiti tyrimai parodė, kad cinamonas taip pat sumažina ar sulėtina su diabetu susijusias komplikacijas. Rousel et al. tyrimas taip pat patvirtino, kad cinamonas yra geras antioksidantas.

Cinamonas buvo palygintas su šešiomis vaistažolėmis – anyžiu, imbieru, saldymedžiu, mėta, vanile ir muškato riešutu bei sintetiniais antioksidantais, kurie naudojami rafinuotų aliejų gamyboje – BHA (butylated hydroxyanisole), BHT (butylated hydroxytoluene), ir propyl gallate. Po tyrimo paaiškėjo, kad tik mėta buvo stipresnis antioksidantas nei cinamonas (http://www.whfoods.com/).

Mažina cholesterolį 

Cinamonas taip pat gali sumažinti cholesterolį. Tačiau cholesterolis yra labai prastas širdies ir kraujagyslių ligų rodiklis ir gydytojai apie jį taip daug kalba, nes yra labai pelningų vaistų cholesteroliui mažinti. Amin ir El-Twab (2009) tyrimas su pelėmis parodė, kad cinamonas sumažina trigliceridus, bendrą cholesterolį, ŽTC – žemo tankio cholesterolį (LDL), taip pat sumažino ALT, AST enzimų kiekį. Padidėjęs ALT, AST kiekis rodo kepenų veiklos sutrikimus. Cinamonas taip pat padidino HDL (didelio tankio cholesterolį, kuris dar kitaip žinomas kaip ‘geras cholesterolis’), Azoto oksido kitaip žinomas kaip NO (organizmas sugeba jį pats pasigaminti), bet ne visada pakankamai.

Cinamonas sumažina gliukozės kiekį kraujyje

Kiti tyrimai taip pat patvirtino, kad cinamonas sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Hlebowicz et al., (2009) atrado, kad 6 g. cinamono sumažino gliukozės kiekį kraujyje (po valgio) bei sumažino insulino gamybą. Perteklinis insulino kiekis yra labai reikšmingas rizikos veiksnys – jis didina kraujo spaudimą, skatina aterosklerozę (kraujagyslių kietėjimas ir siaurėjimas). Labai daug žmonių turi padidėjusį insulino kiekį, kuris gaminamas kompensuoti nejautrumą insulinui, ir po kurio laiko išsivysto diabetas II. Taip pat insulino injekcijos labai padidina širdies ir kraujagyslių ligas, padidina kraujo spaudimą.

40 dienų tyrimas (Khan et al., 2003) su diabetikais parodė, kad net ir 1 g cinamono per dieną sumažino gliukozės kiekį kraujyje (18-29%), bet 6 g gali duoti geresnius rezultatus. Taip pat sumažino LDL (7-27%), bendrą cholesterolį (12-26%), trigliceridus (23-30%) (kurių padidėjęs kiekis yra reikšmingas širdies ir kraujagyslių ligų rodiklis) bei Ac1 (arba HbAc1). Ac1 (glikuotas hemoglobinas) yra labai svarbus ir gal net svarbesnis nei gliukozės kiekis kraujyje. Amerikoje net siūloma diagnozuoti diabetą pagal Ac1. Ac1 turėtų buti ne daugiau nei 4%, dauguma diabetikų turi 5-7% ar net daugiu.
Cinamonas taip pat padidino jautrumą insulinui (nejautrumas insulinui yra antro tipo diabeto požymis) ir glikogeno formavimąsi. Glikogenas yra saugomas raumenyse, kepenyse ir inkstuose ir yra kaip gliukozės saugykla.

Tyrimas (Mang et al., 2006) su viršsvorio turinčiai diabetikais (79 dalyviai) parodė, kad net ir 3 g (1 g 3 kartus per dieną) cinamono sumažino gliukozės kiekį kraujyje (10.3 %, tai vidutinis ir statistiškai reikšmingas rodiklis). Glikuotas hemoglobimo (Ac1 arba HbAc1) pokytis nebuvo statistiškai reikšmingas.

Cinamonas ir vėžio gydymas

Tyrimas (Cabello et al., 2008) parodė, kad Cinamonoaldehidas (cinamoldedehide) (cinamone randama medžiaga) sumažino melanomos (odos vėžio) ląstelių dauginimąsi. Ši medžiaga taip pat sumažino uždegiminius kraujo rodiklius kaip NfκB, IL-8, TNF-alfa. Juos gamina įvairios imuninės ląstelės ir jų gamyba padidinama norint stimuliuoti uždegiminius procesus. Ūmus uždegimas (acute inflammation) yra labai svarbus gijimo procesas, bet chroniškas uždegimas yra pavojingas ir sukelia labai daug ligų.

Cinamonas taip pat turi mineralų – mangano, kalcio, geležies, bei skaidulų. Cinamonas turi antimikrobinių savybių, padeda sumažinti grybelines infekcijas tokias kaip kandidą ir kitas.

Cinamono eteriniai aliejai

Cinamono eteriniai aliejai yra labai tinkami kvėpavimui – inhaliacijoms. Cinamono kvapas pagerina smegenų veiklą. Tyrimo dalyviams pauosčius cinamono žymiai pagerėjo atmintis bei dėmesys (http://www.whfoods.com).

Kiek ir kaip vartoti?

Diabetu sergantys žmonės gali vartoti po puse ar trečdalį arbatinio šaukštelio tris kartus per dieną. Visi kiti gali vartoti mažiau. Taip pat galima cinamono dėti į vandenį ir gerti. Toks gėrimas ypač gerai prieš geriant burokėlių sultis.

Daugiau, apie tai kaip vartoti cinamoną skaitykite: Cinamonas ir medus – gydomieji receptai

Šaltinis: Cinamonas sveikatai

DALINTIS

NĖRA KOMENTARŲ

Parašykite komentarą