Neįtikėtina: 4 m. vaiko kalbos raiška pagerėjo atsisakius cukraus

903

Vilniuje gyvenanti Danutė (39 m.) manė, kad cukraus vartojimas yra normalus kasdienis dalykas, keičiantis kūno formas ir sukeliantis nutukimą tik tiems, kas jo suvalgo per daug. Anksčiau nesusimąsčiusios apie cukraus žalą organizmui moters šeimoje jau trys metai saldumynų vartojimas yra labai ribotas.

„Po antro nėštumo pajutau, kad prastėja mano atmintis, tapo sunku reikšti mintis. O mažajam sūnui, kurio vystymasis iki 2,5 m. nesiskyrė nuo bendraamžių, sulaukus 3 m. atsirado kalbos raiškos problemų, teko kreiptis į logopedą. Jis sunkiau tarė garsus, pavienius žodžius, negalėjo kalbėti sakiniais“, – sako dviejų vaikų mama.

Moteris kreipėsi į osteopatą, po vizitų pas jį sūnaus kalba minimaliai pagerėjo, tačiau rezultatas netenkino. „Tradicinė medicina nieko negalėjo pasiūlyti, ėmiau ieškoti literatūros. Perskaičiau daug visko, bet akis užstrigo už italų gydytojo Tullio Simoncini teiginių, kad Candida grybelis gali sąlygoti daug įvairių ligų, tarp jų ir kai kurių navikų atsiradimą. Pradėjau domėtis apie grybelius, kas skatina jų augimą ir vystymąsi. Visur literatūroje buvo tvirtinama, kad pagrindinė grybelių augimo priežastis yra vartojamas cukrus ir produktai, kurie virsta cukrumi“, – prisimena moteris.

Tarp problemų, kurias sukelia grybelio išvešėjimas buvo ir šios: atminties, kalbos raidos sutrikimai, senatvinė demensija, diabetas, širdies kraujagyslių ligos ir kt. Atradus informaciją apie ketogeninę dietą, kurios metu ribojami angliavandeniai, D. Užusienienė nustebo dėl jos teigiamo poveikio epilepsija sergantiems žmonėms.

Motyvaciją atsisakyti cukraus šeimoje sustiprino filmas apie cukrų „That Sugar Film“. Australų aktorius ir režisierius D. Gameau šešiasdešimt dienų kasdien suvalgė po keturiasdešimt arbatinių šaukštelių cukraus: tiek vidutiniškai suvalgo eilinis paauglys. Eksperimentas pavertė filmo sumanytoją ligoniu, kurio medicininiai kraujo tyrimai buvo labai prasti. Danutės vaikams neišdildomą įspūdį paliko filme demonstruotas tyrimas su pelytėmis. Jis akivaizdžiai parodė, kad sveiką maistą vartojančios pelytės daug greičiau orientuojasi aplinkoje, lengviau priima sprendimus nei tos, kurios vartojo daug cukraus turintį maistą.

Abejones, kad cukraus vartojimas yra žalingas, dar labiau padidino perskaityta David Perlmutter ir Kristin Loberg knyga „Smegenų gyvybingumo paslaptis“. D. Perlmutter, žinomas neurologas, remdamasis naujausiais mokslo tyrimais savo knygoje atskleidė, kaip smegenų veikla yra susijusi su gausybe mikroorganizmų. Cukrus, kaip ir antibiotikai neigiamai veikia gerąsias mūsų organizmo bakterijas, o tuo pačiu ir mūsų žarnyno veiklą. D. Perlmutterio pateikti moksliniai tyrimai paaiškino, kokia yra didelė smegenų veiklos sąsaja su mityba.

„Ypatingai sumažinus cukraus kiekį mažojo sūnaus racione netrukus pagerėjo jo kalba, žodžių tartis, daug lengviau pradėjo reikšti mintis. Pagerėjo ir mano pačios atmintis, kalbos raiška“, – džiaugiasi Danutė.  Pakeitus mitybą, Danutės šeimoje atsirado troškiniai, vaikai pamėgo brokolius, ko anksčiau nevalgydavo, nepažinojo.

Nuo ko pradėti?

Šeima anksčiau vieno apsipirkimo metu nusipirkdavo net po 6 sūrelius, todėl pradžioje atsisakė jų ir saldainių. Išmoko eiti į parduotuvę ir skaityti etiketes. Atsirado suvokimas, kokį jogurtą, duoną galima rinktis. Pyragus tenka kepti patiems. Moteris labiausia vertina steviją.

„Aišku, kad vaikai saldumynų nori. Bet kiekvieną kartą klausia ar jie sveiki. Vyresniam sūnui mano pamokymai daro mažiau įtakos, bet džiaugiuosi, kai jis vietoj dviejų pakelių čipsų ar saldainių, nusiperka vieną, mažesnį. Ir aš jiems nedraudžiu, nes žinau, kad jei drausiu, jie tai darys pasislėpę. Teko girdėti istoriją, kad kai mama uždraudė vaikui valgyti šokoladą, užaugęs jis jį valgė plytomis. Mes daug kalbamės. Kalbu apie tai, kad ir aš norėčiau daugiau saldumynų, bet jei atsilaikau, tampu laimėtoja“, – šypsosi vilnietė.

Į klausimą ką daryti, kai aplink visi vaikai valgo saldumynus, moteris atsako: „Jei labai nori, suvalgyk, bet išsirink kažką, kur yra mažiausiai cukraus.“

Tėvų pavyzdys ir pokalbiai apie tai, kodėl saldumynų reiktų vengti, dalyvavimas seminaruose ir sveiką mitybą propaguojančiuose renginiuose, maisto gaminimas kartu didina vaikų suvokimą, kiek visur yra paslėpta cukraus. Lietuvos sveikuolių sąjunga liepos 1-8 d. rengia sveikatingumo stovyklą šeimoms „Į laisvę!”, kurioje dalyviai visą savaitę maitinami ne tik skaniu, bet ir sveiku, subalansuotu maistu. Ir, aišku, be cukraus. Todėl dalyviams ištirpsta nereikalingi kilogramai. Stovykloje vyksta sveiko maisto gamybos pamokos, kalbama apie mitybos įtaką sveikatai.

Sigita Kriaučiūnienė, www.sveikuoliai.lt

Nuotrauka: Simonas Dailidė

DALINTIS

1 komentaras

KOMENTUOTI

Please enter your comment!
Please enter your name here