Patvoriuose auganti žolė iššluos toksinus ir atgaivins organizmą

803

Garšvos turi savybę šarminti organizmą. Tai ypač naudinga pavasarį, kai siekiame išvalyti-detoksikuoti organizmą po žiemos. Jose itin daug vitamino C, mineralinių medžiagų – kalcio, kalio, eterinių aliejų ir kt.

Garšvos žolynų preparatai nuo seno naudoti podagrai gydyti. Taip pat minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančios, šlapimą varančios bei kraujo spaudimą mažinančios garšvų savybės.

Paprastosios garšvos rūšies mokslinis pavadinimas – podagraria – susietas su augalo gydomosiomis savybėmis.

Viduramžiais paprastosios garšvos laikytos vienais iš veiksmingiausių vaistinių augalų nuo tuo metu tarp aukštuomenės atstovų, vienuolių ir šventikų paplitusios ligos – podagros. Ji kyla dėl organizme sutrikusios šlapimo rūgšties apykaitos.

Šia liga dažniausiai suserga nutukę, daug purininių medžiagų turinčio maisto (riebios mėsos, žuvies) vartojantys žmonės. Viduramžiais aukštuomenė ir vienuoliai valgė daug riebaus maisto. Paprastosios garšvos labai vertintos kaip maistiniai ir vaistiniai augalai, daug jų auginta vienuolynų daržuose ir soduose.

Šiuolaikinėje medicinoje šių augalų preparatais gydomas reumatas, artritas, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimai, garšvos mažina kraujo spaudimą, vartojamos kaip šlapimą varanti priemonė.

Garšvų lapus galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens, kol jie dar žali.

Ruoškime žaliuosius kokteilius, dėkime į salotas, naudokime padažams, užtepams, sriuboms ruošti. Galite pradėti šaldyti bei džiovinti žiemai, kaip vaistą ir maistą.

Žalieji kokteiliai yra vienas iš maistingiausių gėrimų, kuriuos galite ruošti kiekvieną rytą.

Gerti galite ryte vietoj pusryčių, prieš pusryčius, tarp valgymų, galite daryti dienos ar kelių dienų iškrovos dienas geriant žaliuosius bei kitus maistingus kokteilius.

 
Šaltinis – „Gražina Gum“

DALINTIS

Parašykite komentarą