Pyragėliai su džiovintų vaisių ir migdolų įdaru

118
Ingredientai:

  • Džiovintų vaisių įdaras (apie 1 l):
  • 300 g įvairių rūšių razinų
  • 200 g bet kokių kitų mėgstamų džiovintų vaisių arba taip pat razinų (aš naudojau po 100 g figų ir slyvų)
  • 60 g apelsino cukatų
  • 1 apelsino tarkuota žievelė ir sultys
  • 1 a.š. cinamono
  • po 1/2 a.š. muskato, gvazdikėlių ir kardamono
  • 100 ml brendžio
  • 2 vidutinio dydžio rūgštesni obuoliai
  • 40 g sviesto (ištirpinto)
    Pyragėliai:
  • 250 g speltos miltų
  • 160 g sviesto
  • 40 g kokosų palmių žiedų cukraus (arba cukranendrių rudojo cukraus), smulkaus
  • 2 tryniai
  • žiupsnelis druskos
  • migdolų drožlės papuošimui
    Migdolų įdaras:
  • 75 g sviesto, kambario temperatūros
  • 50 g smulkaus cukranendrių cukraus
  • 75 g maltų migdolų
  • 20 g speltos miltų
  • 1 kiaušinis, suplaktas
  • 1/2 a.š. natūralios vanilės ekstrakto

Tai tradiciniai angliški Kalėdiniai pyragėliai (Mince pies). Sužinojau apie juos iš Anglijoje gyvenančios draugės bei vartydama angliškus kulinarinius žurnalus. Pirmą kartą išsikepiau juos prieš keletą metų ir man jie taip patiko, kad dabar be jų jau nebeįsivaizduoju Kalėdinio laikotarpio. Trapios tešlos pyragėlis kandant lengvai sutraška ir susimaišo su džiovintų vaisių ir cukatų įdaru, paskanintu cinamonu, gvazdikėliais, muskatu ir kardamonu… Sodriai turtingas skonis užburia, akys užsimerkia ir toliau bekramtant pati save išgirstu – “uuuumm”…

Džiovintų vaisių įdarą (mincemeat) geriausiai yra pasigaminti iš anksto. Be džiovintų vaisių paprastai taip pat dedama citrusinių vaisių cukatos, cukrus, prieskoniai, šviežias obuolys, riebalai ir brendis/romas. Kuo anksčiau padaromas įdaras, tuo labiau jis subręsta ir atsiskleidžia skonis. Idealiu atveju pabrandinti būtų gerai apie vieną mėnesį. Tačiau ir ką tik padarius netrukus galima kepti, irgi bus skanu.

Tradičiškai padarytas ir tinkamai laikomas įdaras gali stovėti net metus. Manau, tam pasitarnauja dedamas nemažas cukraus kiekis. Į savo įdarą cukraus visai nedėjau, juk saldumo pakankamai suteikia džiovinti vaisiai. Bet ir be cukraus šaldytuve laikomas įdaras tikrai išstovės gerą mėnesį.

baneris-stovyklos-2

Pagal recepte nurodytą kiekį pasigamina apie 1 litras vaisių įdaro, tad jo dar liks ir kitiems kartams.

Kad būtų dar gardžiau, ant džiovintų vaisių įdaro dėjau migdolinio kremo (frangipane). Jei norisi, dalį pyragėlių galima kepti su migdolu kremu, o dalį – be jo, tik iš tos pačios pyragėlių tešlos iškočiojus išspausti įvairias formeles ir uždėti ant vaisių įdaro (matosi nuotraukoje).

Gaminimo eiga:
Džiovintų vaisių įdaro gaminimas:
1. Didesnius džiovintus vaisius susmulkiname nedideliais gabaliukais (labai gerai susikarpo su žirklėmis), įdedame į indą kartu su cukatomis, apelsino žievele, sultimis, prieskoniais ir brendžiu. Gerai išmaišome, uždengiame ir paliekame pastovėti per naktį.
2. Kitą dieną nulupame ir su burokine tarka sutarkuojame obuolius, sudedame juos į džiovintų vaisių masę kartu su ištirpintu sviestu. Gerai išmaišome. Sudedame į strerilius stiklinius indelius ir dedame į šaldytuvą.
Pyragėlių tešlos gaminimas:
1. Į dubenį suberiame miltus ir druską, gabaliukais supjaustome sviestą ir pirštų galiukais minkome, kol susiformuoja trupiniai.
2. Suberiame cukrų, įdedame kiaušinių trynius ir toliau minkome (tik ne per ilgai), kol susiformuoja vientisa masė. Įviniojame į maistinę plėvelę ir kišame į šaldytuvą kokiai valandai.
Migdolinio įdaro gaminimas:
1. Minkštą sviestą ir cukrų gerai suplakame su mikseriu.
2. Dalimis supilame plaktą kiaušinį su vanile ir toliau plakame iki purios vientisos masės.
3. Suberiame maltus migdolus su miltais ir gerai išmaišome.
4. Pagamintą įdarą 15 minučių dedame į šaldytuvą.
Pyragėlių formavimas:
1.Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 C. Pasiruošiame keksiuku formą. Geriausiai tinka 12 vnt. keksiukų forma. Bet galima pritaikyti bet kurias jūsų turimas formeles (geriausiai tinka mažos formelės, nes skaniau valgosi maži pyragėliai).

2. Iš šaldytuvo traukiame tešlą, iškočiojame maždaug iki 3 mm storio (jei reikia, kočiojimui stalo paviršių šiek tiek pabarstome miltais) ir apvalia formele (ar stikline/puodeliu) išspaudžiame apskritimus. Juos švelniai įdedame į formeles. Apskritimų skersmuo turi būti šiek tiek didesnis nei turimos formelės (tešla turi šiek tiek išlysti virš formelės). Dedame į šaldytuvą kokiai 15 minučių.

3. Ištraukiame pyragėlių krepšelius iš šaldytuvo, į jų vidų šaukšteliu dedame vaisių įdarą (užpildant maždaug pusę krepšelių tūrio), o ant jo – migdolų įdarą, maždaug šaukštelį su kaupu. Migdolų įdaras gali būti kietokas, bet kepant jis suminkštės ir pilnai uždengs visą pyragėlio viršų. Ant viršaus pabarstome migdolų drožlėmis. Jei migdolų kremo nenaudosite, dėkite daugiau vaisių įdaro ir ant viršaus uždėkite iš tešlos likučių išspaustas formeles.

4. Šauname į įkaitusią orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol gražiai paruduoja. Ištraukus iš orkaitės leidžiame truputį atvėsti r atsargiai išimame ant grotelių, kad atauštų iki galo.Pyragėliai labai trapūs, tad iš formelių imkite labai atsargiai (galima su valgomojo peilio galiuku šiek tiek kilstelti ir su pirštais pagavus švelniai išimti).

5. Pyragėliai atrodys šventiškiau prieš valgant juos šiek tiek apibarsčius cukraus pudra.

Skanaus!

Pasidalino Jūratė www.valgykimesveikiau.lt

DALINTIS

NĖRA KOMENTARŲ

Parašykite komentarą