Velykinis tortas Kiaušinis – be kiaušinių, cukraus ir glitimo

399

Pagrindinis ir svarbiausias Velykų simbolis – kiaušinis. Visuose religijose ir pagoniškose tradicijose jis užima itin svarbią vietą, reikšdamas pasaulio sutvėrimą, gimimą, visatą ir prisikėlimą. Kiaušinį galima būtų apibūdinti vienu žodžiu – gyvybė.

Na, bet nebūtina valgyti kiaušinius, kad atšvęsti šią gražią šventę. Šis desertas puikiai tiks tiems, kas jų nevalgo, maitinasi veganiškai ar vegetariškai, taip pat pamalonins ir didžiausius saldumynų gurmanus.

Tiesą pasakius, šiuo receptu pati esu labai patenkinta, šio pyrago skonis – itin subalansuotas. Galiu net drąsiai pasakyti, kad tai vienas skaniausių nekeptų desertų. O ką ir sakyti – be pieno produktų, be glitimo ir pridėtinio cukraus, veganiškas, beveik žaliavalgiškas ir tiesiog puikus!

Suteikti šiam tortui kiaušinio formą, pripažinsiu, reikalauja šiek tiek kantrybės, o ir pastangų gauti formelę reikėjo nemažai. Laimei, paskutinę minutę radau pirkti metalinę saldainių dėžutę. Tačiau jei jūs formos arba kantrybės neturite, tiesiog gaminkite paprastoje stačiakampėje arba apvalioje kaip įprastą tortą. Prieš pradėdami gaminti, perskaitykite visą eigą, nes anakardžiai reikalauja mirkymo iš anksto, „trynį“ taip pat reikės pasiruošti ankščiau už kremą.

Bučkis, Kristina, www.jolielilly.com

Ingredientai:

Nedideliam tortui, apie 8 porcijas

Pagrindas arba „lukštas“

80 g Jumbo razinų

80 g migdolų

40 g šilkmedžio uogų (galite pakeisti kitais džiovintais vaisiais be pridėtinio cukraus)

40 g moliūgo sėklų

2 v.š. ištirpinto kokosų aliejaus

1 v.š. datulių ar klevų sirupo (nebūtina, priklauso nuo vaisių, kuriuos naudosite, lipnumo)

Apelsinų žievelės ekstrakto (jei neturite, nutarkuokite šiek tiek apelsino žievelės)

***

Kremas arba “baltymas”

200 ml kokosų grietinėlės

100 ml augalinio pieno (naudojau ryžių)

50 g anakardžių

Saldiklio pagal skonį (naudojau stevija)

2 a.š. agar agar

***

Obuolių sluoksnis

2 obuoliai

Cinamono, kardamono, muskato pagal skonį

1 a.š. agar agar arba krakmolo

***

“Trynys”

Šiek tiek augalinio pieno ir kokosų grietinėlės lygiomis dalimis

Truputis saldiklio

Ciberžolės, nudažyti tryniui

½ a.š. agar agar

 

Paruošimas

 

Pagrindas arba „lukštas“

Pagrindui, visus džiovintus vaisius ir riešutus sumeskite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite. Supilkite kokosų aliejų ir sirupą bei apelsinų ekstraktą ar žievelę. Gerai išmaišykite.

Pasirinktą formą išklokite maistine plėvele ar folija, palikdami viršuje ilgus kraštus, kad galėtumėte lengvai išimti sustingusį tortą.

Gauta riešutų – vaisių mase tolygiai išklokite visą formos dugną. Įdėkite į šaldytuvą.

***

Obuolių sluoksnis

 

Obuolius nuskuskite ir smulkiai supjaustykite ar net sutarkuokite burokine tarka. Įdėkite į puodą, įpilkite šiek tiek vandens ir pavirkite, kol obuoliai suminkštės. Supilkite prieskonius. Baigdami virti, sutirštinkite agaru arba krakmolu. Jei naudosite krakmolą, sumaišykite jį su nedideliu kiekiu vandens ir supilkite į verdančius obuolius, nuolat maišydami. Pavirkite minutę, kol sutirštės. Nukaiskite, atvėsinkite ir dėkite į formą ant sustingusio pagrindo.
Jei naudosite agarą, tiesiog supilkite miltelius į obuolius ir pavirkite minutę, kol agaras ištirps. Nukaiskite, atvėsinkite kol pradės stingti ir dėkite į formą ant sustingusio pagrindo.

***

Trynys

Visus ingredientus sumaišykite ir kaitinkite maišydami kol užvirs. Pavirkite minutę, kol ištirps agaras.

Pasiruoškite nedidelę apvalia formelę ir išklokite ją maistine plėvele ar folija. Aš naudojau apvalią formelę ledukams šaldyti, tačiau lengvai pritaikysite ką nors iš mažų apvalių indų – taurelių ar indelių.

Supilkite gautą masę ir įdėkite į šaldytuvą 10-15 min, kol pilnai sustings. Išimkite “trynį” iš formos.

Kremas arba “baltymas”

Anakardžius išmirkykite vandenyje bent 3 valandas arba per naktį. Sutrinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės.

Agar agar miltelius sumaišykite su augaliniu pienu ir maišydami kaitinkite iki virimo. Pavirkite minutę, kol agaras ištirps, nukaiskite, supilkite kokosų grietinėlę, saldiklį ir anakardžių masę. Gerai išmaišykite ir pilkite į formą. Kol kremas pilnai nesustingo, įdėkite pasiruoštą sustingusį „trynį“.

Laikykite šaldytuve prieš patiekiant.

DALINTIS

KOMENTUOTI

Please enter your comment!
Please enter your name here