Virtos bulvytės su raudonuoju padažu (Papas Arrugadas con Mojo rojo)

355
Ingredientai:
apie 4 porcijos

  • 1 kg mažų bulvyčių
  • dvi saujos (apie 200 g) jūros druskos
    Raudonas padažas (Mojo rojo):
  • 6 česnako skiltelės
  • 2 raudonos paprikos, supjaustytos gabaliukais
  • 1 šaukštas malto kumino
  • 1 šaukštelis paprikos miltelių
  • 2 šaukštai acto
  • žiupsnelis druskos
  • 10-12 šaukštų alyvuogių aliejaus

Sugrįžus iš atostogų Fuerteventūroje, vienoje iš Kanarų salų ir įspūdžiams dar neatvėsus, noriu pasidalinti ten nuo seno gyvuojančiu labai populiariu patiekalu Papas Arrugadas, kas išvertus  iš ispanų kalbos reiškia „susiraukšlėjusios bulvytės“

Kuom gi ypatingas šis patiekalas? Pirmiausiai, tai kiek neįprastas bulvyčių gaminimo būdas – jos verdamos baisiai sūriame vandenyje. Anksčiau vietiniai salos gyventojai bulves virdavo tiesiog vandenyno vandenyje. Šiais laikais irgi galima pasisemti vandens iš Atlanto, ypač jei jis ranka pasiekiamas, bet paprasčiau yra į vandenį įberti porą saujų jūros druskos.

Bulvytės turi būti nedidukės ir verdamos su lupena. Bulvėms išvirus ir nupylus vandenį, puodas truputį pakaitinamas, kad išgaruotų drėgmė, o jų odelė susiraukšlėtų ir pasidengtų druskos kristalėliais.

Vienos bulvytės nebūtų tokios ypatingos, jei nebūtų valgomos kartu su tradiciniu padažu mojo rojo (pažodžiui verčiant reiškia „padažas raudonas“), kuriam pagaminti naudojamos raudonosios paprikos arba mojo picon – aštrus padažas, gaminamas iš aštrių čili pipiriukų. Padažą galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve – skonis dar labiau atsiskleis. Be to, šis padažas kuo puikiausiai tinka prie bet kokių kitų patiekalų. Recepte nurodytas padažo variantas gaunasi kiek aštrokas nuo naudojamų česnakų. Jį gamindami patys improvizuokite pagal savo skonį mažindami česnako skiltelių kiekį, jei norisi švelnesnio padažo arba papildomai įdėkite česnako ir/arba čili pipiriukų, jei mėgstate labai aštriai.

Patiekalas nėra labai įmantrus, tačiau iš pirmo karto man nepavyko…išvirti bulvyčių tinkamai! Jokių raukšlelių neišgavau… Matyt druskos pagailėjau ar tiesiog ranka nepakilo saujos antros įberti. Ką gi, gaminau dar kartelį, prieš tai išstudijavusi ne vieną receptą, kuriuose druskos kiekis varijuoja nuo dviejų šaukštų iki pusės kilogramo. Antras dublis pavyko – bulvytės išvirė susiraukšlėjusios, minkštutėlės viduje su traškia sūria plutele išorėje. Manau, kad pagrindinė sėkmės priežastis – nepagailėti druskos (bulvytės tikrai nebus per sūrios) ir virti neuždengus puodo dangčiu.

Pamėginkite, gal ir jums patiks Papas Arrugadas ir taip praplėsite mums įprastos daržovės gaminimo būdus.

Gaminimo eiga:

1. Į puodą sudedame gerai nuplautas nenuskustas bulvytes, įberiame jūros druską ir užpilame vandeniu, kad bulvės būtų vos apsemtos. Verdame atidengtu dangčiu ant vidutinio karščio apie 20 minučių arba kol išverda.
2. Kol bulvės verda, pasigaminame padažą. Visus padažui skirtus ingridientus, išskyrus aliejų, sudedame į maisto smulkintuvą ar blenderį ir susmulkiname. Supilame aliejų. Dar kartą gerai išmaišome. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame papildomai įberiant druskos ar lašelį acto.
3. Bulvėms išvirus, nupilame vandenį. Puodą vėl statome ant viryklės, šiek tiek pasukinėjame, kad bulvytės geriau pasidengtų druska, ir trumpai pakaitiname ant mažos ugnies, kad išgaruotų drėgmė.
4. Bulvytes dedame į lėkštes, šalia patiekiame paruoštą padažą arba padažą užpilame tiesiai ant bulvyčių.

Skanaus!

Pasidalino Jūratė www.valgykimesveikiau.lt

DALINTIS

Parašykite komentarą