2021 metų sveikuolė, gyvos virtuvės šefė Julija: „Šalia viruso likime sesėmis ir broliais“

Dalintis

Vilniuje gyvenančios Julijos Maksimovos (35 m.) darbas susijęs su sveikatinimu, su maisto gaminimu. Moteris moko žmones kaip nuo žalingos mitybos pereiti prie sveikesnės, augalinio pagrindo mitybos. Ką tik baigusi pusę metų trukusius mokslus „Seven seeds“ mokykloje, Julija nenustoja mokytis ir kitose on-line platformose. Įgytas žinias moteris perduoda Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamose Cukraus detokso stovyklose, rengia gyvo maisto dirbtuves mokyklose ir darželiuose, kituose LSS renginiuose. 

Savanorystė leido surasti savo veiklos kryptį

Lietuvos sveikuolių sąjungoje atsidūriau Kristinos Bondar dėka. Perskaičiau jos el. knygą „Cukraus detoksas“ anglų kalba. Buvau viena pirmųjų, kuri praėjau šią programą. Iki to laiko aš domėjausi sveika mityba, praktikavau jogą, bet kartais vis tiek sutrikdavo virškinimas, suprasdavau, kad kažką ne taip darau. Praėjus Cukraus detokso programą, mane labai nustebino rezultatas. Atsirado labai daug jėgų, kilo daug gerų emocijų.

Kristina Bondar “Cukraus detoksas”

Nuoširdžiai patikėjau šita programa, pradėjau domėtis giliau ir atvažiavau į pirmą cukraus detokso stovyklą. Viskas man buvo labai artima, pasisiūliau prisidėti kaip savanorė prie veiklos, pradėti plėsti programą labiau ir plačiau. Ir taip mes pradėjome kartu su Kristina dirbti šioje srityje.

Mano žingsniai buvo nedrąsūs, lengvi, po truputį bandžiau suprasti, kuo naudinga galiu būti: fotografavau, gaminau, organizacinius darbus perėmiau. Visa ši patirtis buvo naudinga, rezultatai kalba patys už save: žmonės sugrįžta į stovyklas, nori bendrauti su mumis. Porą metų dariusi skirtingus darbus, apčiuopiau savo kryptį: gaminu ir kuriu receptūras, vedu paskaitas.  

Svarbu įsimylėti maisto gamybą

Paskaita „Gyva virtuvė: kaip gaminti sveikiau“ irgi atsirado iš šios veiklos. Ji – ne tik apie maistą, kuris suteikia mums gyvybės, ne tik apie mažiau apdorotą maistą, bet ir apie pačią` virtuvę, kaip erdvę, kurioje mes susitinkame, kuri apjungia žmones, kur leidžiame laiką su šeima. Apskritai, gyva virtuvė yra labai plati sąvoka. Paskaitos pavadinimas visiškai atspindi tai, kaip aš pati gyvenu, kas man yra maistas, kas man yra virtuvė. Mokau žmones pažiūrėti į maistą taip, kad jie įsimylėtų tai, iš ko gamina. Svarbu pamilti maisto gamybą, suprasti, kokią naudą visa tai suteikia organizmui. Ir tai labai keičia požiūrį į mitybą.

Cukraus detokso holistinė stovykla moterims. Balansas

Žinios sklinda bendraujant

Man svarbiausi yra žmonės, kuriuos aš sutinku stovyklose. Dalinuosi su jais tuo, kuo pati gyvenu, nes labai tuo tikiu. Gyvenimas yra daug gražesnis, kai esi sveikas. Kaip maitinuosi, kaip praleidžiu dieną, ką galvoju, – visa tai sukuria mūsų aplinką. Stengiuosi, kad žmonės pajustų šilumą, pozityvią energiją, kad po stovyklos sugrįžę namo norėtų tai tęsti, kad tai nebūtų vienkartinis prisilietimas. Daugiau šypsenos, daugiau džiaugsmo atsiranda stovyklose. Tai net ne darbas, tai dalis manęs.

Gyvo maisto dirbtuvės darželiuose

Man labai patinka Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamos šeimos stovyklos „Į laisvę!”. Tai unikalus renginys, kur visiems yra vietos: ir vaikams, ir tėvams, ir seneliams. Lyg vienos didelės šeimos atmosfera. Jos ne tik apie sveiką gyvenimą, tai apie šeimos apjungimą, suartėjimą. Labai gražu stebėti, kaip vaikai su tėvais bendrauja, kiekvienas tampa laimingas ir dalinasi laime su kitu. Taip turėtų būti kasdien. Tos stovyklso yra labai ypatingos, jose dalyviai kokybiškai praleidžia laisvalaikį. Joje užsiimu su vaikais, nes man tai labai patinka. Vaikai visko mokosi iš mūsų, viską sugeria. Bendravimo su vaikais įkvėpta pradėjau rengti maisto dirbtuves darželinukams.

Svarbu išsaugoti bendruomeniškumą ir žmogiškumą

Nuo pat pandemijos pradžios iki dabar galvoju,, kad visiems mums svarbu išsaugoti bendrystės ir draugystės jausmą nepaisant to, kad išsiskiria mūsų požiūriai. Kovidas yra kovidas, bet šalia jo likime sesėmis ir broliais, nežiūrint į tai, kokius sprendimus priimame bandydami kovoti su šiuo virusu.

Reikia išsaugoti norą gerinti mūsų gyvenimo būdą. Tai yra auginti vidinę ramybę, uždegti vidinę šviesą, sklindančią iš vidaus. Prie to prieiti galima tik per sveiką gyvenimo būdą. Pradėkime nuo savęs, būkime geru pavyzdžiu kitiems žmonėms, padėkime kitiems, ištieskime pagalbos ranką be nusistatymo. Išlaikykime bendrystės jausmą.

Kakavinės kriaušių duonos receptas

Reikės:

  • 3 vidutinio dydžio kriaušės

Sausi ingr.

  • 50 gr pilno grūdo speltos miltų
  • 70 gr migdolų miltų
  • 70 gr šviesių grikių miltų
  • 20 gr kakavos miltelių
  • 1 a.š. Cinamono
  • 1 a.š. Kepimo miltelių
  • Žiupsnis druskos
  • 1/4 stiklinės obuolių tyrės
  • 1/4 stiklinės klevų sirupo
  • 1 v.š. Tahini (sezamų pastos )
  • 65 gr. Kokosų aliejaus (ištirpinti)
  • 250 ml avižų / migdolų pieno (kambario T.)
  • 1/2 a.š. sodos gesintos citrinos sultimis

Papuošimui:

  • ~ 60 gr. kokybiško juodojo šokolado. Ištirpinti garų vonelėje.
  • Granola, seklos arba džiovintos valgomosios gėlės (žiedlapiai)

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C .

Paruoškite kekso kepimo formą. Išklokite ją kepimo popieriumi arba naudokite vienkartinę popierinę arba aliuminio formą.

  • Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltai, kepimo milteliai, kakavos milteliai, cinamonas.
  • Atskirame dubenyje sumaišykite skystus ingredientus: obuolių tyrę sumaišykite su tahini ir tirpintų aliejumi , įpilkite kambario temperatūros pieną, sirupą, gesintos sodos.
  • Sausus ingredientus , maišydami įberkite į skystus, gerai permaišykite – gausis pakankami skysta masė.
  • Nulupkite kriaušių odeles. Palikite kriaušių šakeles, nupjaukite apačią, kad kriaušės galėtų stabiliai stovėti.
  • Įpilkite tešlą į kekso formą ir paskandinkite kriaušes (kad gerai stovėtų ant formos dugno )
  • Kepkite pyragą orkaitėje ~45 Min. Patikrinkite, ar jis gerai iškepė įsmeigę medinį iešmelį. Jei jis lieka sausas , galite ištraukti pyragą.
  • Būtinai atvesinkite pyragą. Užpilkite tirpintu šokoladu bei papuoškite.

www.sveikuoliai.lt

Nuotraukos J. Maksimovos asmeninis archyvas

1 komentaras apie “2021 metų sveikuolė, gyvos virtuvės šefė Julija: „Šalia viruso likime sesėmis ir broliais“”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite:

Scroll to Top

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.