Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ar “sveikas” maistas iš tiesų visuomet sveikas?

Dalintis

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ką laikome “sveiku” maistu? Ar tai – greita košė ir apelsinų sultys pusryčiams? Ekologiški sausainiai? Salotos su lašiša? Jogurtas su vaisiais? Veganiški produktai be glitimo ar turintys mažai riebalų? Sąvoka “Sveikas maistas” šiandien yra mados dalykas. Mes taip dažnai girdime žodį “sveikas”kad jau nebesuprantame ką jis reiškia. Arba, dar blogiau, laikome sveikais produktus, kurie tokiais nėra. Labai lengva pasimesti informacijos džiunglėse, ypač tais atvejais, kai maisto gamintojai taip dažnai mumis manipuliuoja.

 

Ekologiški produktai

Ekologinė žemdirbystė paremta taisyklėmis ir praktikomis, skirtomis sumažinti žmonių poveikį aplinkai, labai griežtais cheminių sintetinių pesticidų ir sintetinių trąšų naudojimo apribojimais, gyvulių antibiotikų, maisto priedų ir pagalbinių medžiagų, bei genetiškai modifikuotų organizmų draudimu. Pagal Europos Sąjungos taisykles kiekvieną kartą, kai perkate ekologišką obuolį iš savo vietos prekybos centro, arba renkatės ekologišką vyną iš mėgstamiausio restorano meniu, galite būti tikri, kad jie pagaminti laikantis griežtų taisyklių, kuriomis siekiama gerbti aplinką ir gyvūnus. Tai aišku. Ekologiški produktai yra naudingi mums. Kiekvieną kartą, jei įmanoma, rinkimės ekologiškus produktus. Bet ar čia gali būti kokių nors pavojų? Tikrai taip. Ir didžiausią pavojų kelia cukrus.

Buvau įsitikinusi, kad perkant iš “ekologiškos” lentynos daugiau nebereikia nagrinėti etikečių. Ir aš klydau. Problemos nėra, jei perkame ekologiškus vaisius ir daržoves, tačiau kalbant apie ekologiškus gaminius, turime būti atsargūs. Nenuostabu, kad ekologiškuose sausainiuose pilna cukraus, bet buvau šokiruota, kad eko jogurto sudėtyje 35 gramai cukraus ir krakmolas!

Panašiai ir su perdirbtais ekologiškais maisto gaminiais. Jei aliejus yra ekologiškas – puiku, tačiau jei jis rafinuotas, ekologija jau nebesvarbi. Todėl jei mums siūlo pyragą ar sausainius, pagamintus iš ekologiško margarino ir cukraus, protingiausia jų atsisakyti.

 

Namuose gamintas maistas

Namuose gamintas maistas dažnai yra sveiko maisto sinonimas ir taip turėtų būti! Mes visi mėgstame apsilankyti restorane, norėdami išbandyti kažką naujo ir skanaus, tačiau tik ruošdami maistą namuose, mes galime būti tikri dėl ingredientų ir jų kokybės. Naminis maistas taupo pinigus, leidžia mums pasirinkti sudėtį, išvengti pridėtinio cukraus, maisto alergijų ir netoleravimo, užtikrinti, kad patiekalai būtų švieži ir maistingi.

Tačiau viskas priklauso nuo to, ką mes gaminame. Naminis maistas gali būti toks pavojingas sveikatai kaip greitas maistas, jei patiekalai bus pagaminti iš baltų miltų, cukraus, margarine, naudosime produktus, kurių sudėtyje yra GMO, padažus ir prieskonių mišinius su maisto priedais ir skonio stiprikliais bei viską kepsime naudodami rafinuotus aliejus. Toks maistas tikrai nebegali vadintis sveiku.

  

Be glitimo

 Produktai be glitimo pastaruoju metu tapo didžiuliu verslu. Jie buvo sukurti žmonėms, sergantiems celiakija ir glitimo netoleravimu, todėl pagrindinis šių produktų tikslas buvo kažkuo pakeisti glitimą. Glitimas suteikia tešlai lipnumą, malonią tekstūrą kepiniams, leidžia formuotis apskrudusiai plutelei, todėl nėra lengva visas šias savybes atkurti. Dažnai naudojami įvairūs maisto priedai, cukrus, krakmolas. Taigi, produktai be glitimo nebuvo sukurti taip, kad būtų sveiki, bet tik kad būtų be glitimo. Tai nereiškia, kad produktai be glitimo negali būti sveiki. Yra daug puikių prekių ženklų rinkoje ir yra puikių produktų natūraliai neturinčių glitimo. Tiesiog reikia būti atsargiems ir perskaityti etiketes.

 

Be cukraus

 Žmonėms suvokiant neigiamą cukraus poveikį sveikatai, produktai be cukraus tampa vis populiaresni. Tačiau jie vistiek yra saldūs, nes yra naudojami įvairūs cukraus pakaitalai. Kai kurie iš jų yra labai pavojingi mūsų sveikatai, todėl kiekvieną kartą, kai matome “be cukraus”, mes turime išsaugoti budrumą.

Labiausiai pavojingais cukraus pakaitalais yra laikomi: aspartamas, sacharinas, neotamas, kalcio acesulfamas ir sukralozė. Jų reiktų visiškai vengti.

Cukraus alkoholiai – eritritolis, maltitolis, manitolis, sorbitolis – laikomi saugiais. Jie dažniausiai neveikia cukraus kiekio kraujyje, neturi ar turi mažai kalorijų.

Stevija laikoma saugiausiu cukraus pakaitalu, nes jis gaunamas iš natūralaus šaltinio – stevijos augalų lapų. Tačiau yra keletas stebėjimų, kurie parodė, kad stevija saldiklis veikia moterų menstruacinius ciklus. Susirūpinimą kelia tai, kad stevija yra labai stipriai perdirbama. Iš esmės ją  yra saugu naudoti.

Drąsiai rinkitės nedidelius kiekius natūralių saldiklių – datules, klevų sirupą, medų, vaisius.

 

Sumažinto riebumo / Sumažintų kalorijų produktai

Dieta, paremta kalorijų skaičiavimu buvo (ir vis dar yra) populiari ilgą laiką. Riebalų atsisakymo mitas kilo iš to fakto, kad riebaluose yra 9 kcal/g, o angliavandenių – tik 6 kcal /g.

Problema ta, kad maisto skonis yra pagrinde riebaluose, o kai jie pašalinami, maistas yra neskanus. Geriausias būdas gražinti skonį – maisto priedai, skonio stiprikliai ir cukrus. Taigi, kai tik matote ant produkto informaciją apie sumažintą riebalų kiekį arba mažą kalorijų skaičių, atidžiai skaitykite etiketę. 

 

Veganiški produktai

Parduotuvėse vis daugiau ir daugiau veganams skirtų produktų, vis daugiau restoranų ir kavinių siūlo veganiškus patiekalus. Veganiški produktai bando imituoti įprastus gyvūninės kilmės produktus, tokius kaip sūris, dešros, jogurtai, pienas ir tai nėra lengva, nes labai daug ką recepte reikia pakeisti. Gyvulinės kilmės produktams pakeisti dažniausiai yra naudojama soja.

Vartojant soją, ypač dideliais kiekiais, yra du pavojai. Pirma, 90% sojos yra genetiškai modifikuota. Jūs visada turite ieškoti ekologiškos ar ne-GMO sojos. Sojoje yra daug biologiškai aktyvių junginių, vadinamų izoflavonais, kurie gali aktyvuoti estrogenų receptorius žmogaus organizme. Ypatingai reikėtų vengti sojos baltymų izoliato – tai produktas, cheminėmis ir mechaninėmis priemonėmis išskirtas iš sojos pupelių nuospaudų nuo aliejaus ir atliekų.

Kiti pavojai, tykantys veganiškuose gaminiuose –  maisto priedai, konservantai, skonio stiprikliai, didelis kiekis cukraus.

Mūsų rekomendacijos:

  • Rinkintės ekologiškus produktus, tačiau atsargiai rinkitės ekologiškus gaminius – skaitykite etiketes, nes juose gali būti labai daug cukraus
  • Stenkitės gaminti maistą namuose – tik taip galėsite būti tikri, ką valgote; rinkitės tik kokybiškus, sveikus ingredientus, nenaudokite maisto priedų, rafinuotų cukrų ir aliejų
  • Rinkitės natūraliai glitimo neturinčius produktus, o ne gaminius
  • Niekuomet nenvartokite dirbtinių saldiklių, cukraus alkoholius bei stevia naudokite tik mažais kiekiais; geriausiai rinkitės natūralius saldiklius – datules, vaisius, medų
  • Venkite produktų su sumažintu riebalų ar kalorijų kiekiu
  • Venkite genetiškai modifikuotos sojos, sojos baltymų izoliatų

Išmokite sveikai gaminti kartu Detokso ilgajame savaitgalyje “Ruduo”.
Tai 4 dienos skirtos giliam poilsiui, ramybei, sielos ir kūno detoksui. Jos metu sužinosite kaip maistas veikia jūsų kūną, kaip maitintis sveikai, lengvai ir skaniai, numesti svorio visam gyvenimui, dalyvausite dirbtuvėse ir degustacijose. O taip pat didelį dėmesį skirsime atsipalaidavimui, sveikai gyvensenai, savęs pažinimui, harmonijai atrasti.

Daugiau naudingų patarimų TĖVAMS rasite mūsų naujausiame videokurse “VAIKAI IR CUKRUS”

K.Bondar knyga “Cukraus detoksas”

Cukraus detoksas jau padėjo daugeliui žmonių pagerinti sveikatą, gyvenimo kokybę, atsikratyti priklausomybės maisto produktams ir numesti svorio pačiu sveikiausiu ir natūraliausiu būdu. Tai unikalus, moksliškai pagrįstas, draugiškas organizmui detokso planas. Jo tikslas yra susigrąžinti sveikatą, atstatyti pažeistas ląsteles, atnaujinti visą organizmą ir sustiprinti imuninę sistemą, o jeigu norėsite sulieknėti, tą padarysite lengvai ir natūraliai. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite:

Geras regėjimas

Ar blogas regėjimas gali būti užkrečiamas?

Klausimą, ar regėjimo sutrikimai yra paveldimi, medicinos profesija nagrinėjo labai išsamiai. Tiek daug resursų buvo panaudota tam, kad ši hipotezė būtų patvirtinta. Ir kas kartą

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.