Individualios ajurvedos rekomendacijos kiekvienam

Dalintis

Ajurveda – mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Pagrindinis ajurvedos tikslas yra palaikyti sveikųjų sveikatą ir išgydyti sergančiuosius.

Nors ajurvedos žinių šaknys – Indijoje, jos dėsniai ir principai universalūs. Apelsinas tiek Europoje, tiek Amerikoje, tiek Azijoje, tiek Australijoje yra apelsinas. Lygiai taip pat ir ajurvedos patarimai padeda išsaugoti ar atgauti sveikatą žmonėms visuose pasaulio kraštuose.

Viskas žemėje susideda iš penkių elementų
Viską žemėje sudaro penki elementai: erdvė, oras, ugnis, vanduo ir žemė. Mūsų fiziniai kūnai irgi yra unikali šių penkių elementų kombinacija. Gimstame jau turėdami prigimtinį kūno tipą, tačiau dėl gyvenimo būdo ir aplinkos įtakos kūno tipas gali pasikeisti. Jei gyvename paisydami savo prigimties, mūsų sveikata išlieka gera, jei ne – atsiranda sveikatos sutrikimai. Kadangi visų prigimtis skirtinga, tai ir gyvenimo būdo, mitybos ir kitos rekomendacijos turi būti individualios. Ta pati rekomendacija vienus sveikatina, o kitiems gali sukelti sutrikimus.

Kodėl svarbu žinoti prigimtinį savo kūno tipą?
Žinodami prigimtinį savo kūno tipą, galime sąmoningai rinktis labiausiai tinkantį gyvenimo būdą ir mitybą. Pagrindiniai kūno tipai yra šie: Vata (dominuoja erdvės ir oro elementai), Pita (dominuoja ugnies elementas), Kapha (dominuoja vandens ir žemės elementai). Individuali mityba yra vienas iš būdų, padedančių palaikyti kūne elementų pusiausvyrą, nes skirtinguose maisto produktuose dominuoja skirtingi elementai. Vieniems žmonėms reikia daugiau vienų elementų, kitiems – kitų.

Prisitaikymas prie metų laiko
Atsižvelgiant į metų laiką ir orą, aplinkoje taip pat vyrauja tam tikri elementai. Vasara yra ugnies elemento (karščio) laikotarpis, vėlyvą rudenį ir žiemą dominuoja oro elementas (šaltis ir sausumas), pavasarį – vandens elementas (tirpsmas, drėgmė). Prie metų laiko reikia derinti ir savo mitybą. Pavyzdžiui, agurkai puikiai tinka karštu vasaros laikotarpiu, nes drėkina ir vėsina kūną, bet nelabai tinka šaltą žiemą. Tuo tarpu šildančia savybe pasižymintys pomidorai labiau tinkami rudens ir žiemos laikotarpiui.
Ajurveda nieko nedraudžia. Svarbiausia žinoti maisto produktų poveikį ir sąmoningai rinktis tai, kas padeda išlaikyti pusiausvyrą bei vengti to, kas ją sutrikdo.

“Individuali mityba ir gyvensena” video paskaitų kursas pagal ajurvedą​

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite:

Sėkmės istorijos

Depresija, 25 kg antsvoris: įveikti padėjo cukraus detoksas

52-ejų vilnietė Austėja Rautio šiandien švyti, nes pagaliau jaučiasi pakankamai sveika. Nors pati sako, kad kai kurie tikslai dar nepasiekti, šiandien džiaugiasi ne viena asmenine pergale. Per pastaruosius 1,5 metų

Scroll to Top

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.